Install Steam
login
|
language
简体中文 (Simplified Chinese)
繁體中文 (Traditional Chinese)
日本語 (Japanese)
한국어 (Korean)
ไทย (Thai)
Български (Bulgarian)
Čeština (Czech)
Dansk (Danish)
Deutsch (German)
Español - España (Spanish - Spain)
Español - Latinoamérica (Spanish - Latin America)
Ελληνικά (Greek)
Français (French)
Italiano (Italian)
Bahasa Indonesia (Indonesian)
Magyar (Hungarian)
Nederlands (Dutch)
Norsk (Norwegian)
Polski (Polish)
Português (Portuguese - Portugal)
Português - Brasil (Portuguese - Brazil)
Română (Romanian)
Русский (Russian)
Suomi (Finnish)
Svenska (Swedish)
Türkçe (Turkish)
Tiếng Việt (Vietnamese)
Українська (Ukrainian)
Report a translation problem
Gra zmula na procesorze przy większych populacjach. 200-300k to maksimum nawet na sprzęcie nasa. Graficznie tylko w gęstwinie różnorodnej zabudowy, gdy ściągniesz pół wokrshopu z domkami 4k.
potwierdzam. Ostatnio zauważyłem ciekawą zależność - wygląda na to, że cała symulacja ruchu pojazdów i pieszych oparta niestety jest na jednym wątku. Zauważyłem to, kiedy przy populacji około 190k, przy której jeszcze moje i7-6700K @ 4,6GHz jakoś dycha, zrobiłem sobie nagle linię transportową na samochody zamiast pociągów - zrobiłem linię z jakiś 160 ciężarówek na długiej trasie i już zaczęło klatkować... Po wywaleniu wszystkich powróciła płynność... Do około 250k, kiedy zaczęło być słabo, a ja akurat robiłem wielkie miasto (gram z sezonami i wszystkimi utrudnieniami, więc nowe miasto de facto na pauzie) Finalnie, kiedy wszystko się pobudowało przekroczyłem 440k i... FPS dropnął do zawrotnych 3,5 klatki. Co innego, gdy jest pauza - wtedy spokojnie śmiga 20fpsów nawet na tak zawalonej mapie i przy gigantycznej ilośći modów. Ale uruchomienie symulacji powoduje zawalenie jednego jedynego rdzenia na procku na 100% i papa płynności. A normalnie gra nie zabiera więcej niż 25-30procent.
Polecam unikać transportu samochodowego, jedynie pociągi, w ten sposób pogramy trochę dłużej i umożliwi nam to dłuższą rozgrywkę.