Workers & Resources: Soviet Republic

Workers & Resources: Soviet Republic

View Stats:
nivik.plw 3 Aug, 2024 @ 5:14am
Wymaga nia sprzetowe
Napiszcie mi czy ta gra jest tak wymagajaca? Mam lapka i5-11400 (6 rdzeni) 16GB ram i gf 3050, Uruchomilem grę na najwyzszych to nie mogłem z gry wyjsc, to była 1 klatka na 5 sek, na ustawieniach normalnych- z pewnymi opcjami dodatkowo powyłanczanymi, gra chodzi jakby to było 5-10 klatek. Co jest?? Czy żeby w to grac trzeba miec kompa stacjonarnego??
< >
Showing 1-3 of 3 comments
Stele 3 Aug, 2024 @ 5:38am 
Nie odpala się na integrze przypadkiem? Albo komputer nie skręca zegara na ćwierć gwizdka od temperatury? Lato jest.
Gra zmula na procesorze przy większych populacjach. 200-300k to maksimum nawet na sprzęcie nasa. Graficznie tylko w gęstwinie różnorodnej zabudowy, gdy ściągniesz pół wokrshopu z domkami 4k.
adamerso 8 Aug, 2024 @ 10:39am 
>200-300k to maksimum nawet na sprzęcie nasa
potwierdzam. Ostatnio zauważyłem ciekawą zależność - wygląda na to, że cała symulacja ruchu pojazdów i pieszych oparta niestety jest na jednym wątku. Zauważyłem to, kiedy przy populacji około 190k, przy której jeszcze moje i7-6700K @ 4,6GHz jakoś dycha, zrobiłem sobie nagle linię transportową na samochody zamiast pociągów - zrobiłem linię z jakiś 160 ciężarówek na długiej trasie i już zaczęło klatkować... Po wywaleniu wszystkich powróciła płynność... Do około 250k, kiedy zaczęło być słabo, a ja akurat robiłem wielkie miasto (gram z sezonami i wszystkimi utrudnieniami, więc nowe miasto de facto na pauzie) Finalnie, kiedy wszystko się pobudowało przekroczyłem 440k i... FPS dropnął do zawrotnych 3,5 klatki. Co innego, gdy jest pauza - wtedy spokojnie śmiga 20fpsów nawet na tak zawalonej mapie i przy gigantycznej ilośći modów. Ale uruchomienie symulacji powoduje zawalenie jednego jedynego rdzenia na procku na 100% i papa płynności. A normalnie gra nie zabiera więcej niż 25-30procent.

Polecam unikać transportu samochodowego, jedynie pociągi, w ten sposób pogramy trochę dłużej i umożliwi nam to dłuższą rozgrywkę.
tomek 17 Aug, 2024 @ 12:22pm 
ciekawe obserwacje:) dzieki
< >
Showing 1-3 of 3 comments
Per page: 1530 50