Install Steam
login
|
language
简体中文 (Simplified Chinese)
繁體中文 (Traditional Chinese)
日本語 (Japanese)
한국어 (Korean)
ไทย (Thai)
Български (Bulgarian)
Čeština (Czech)
Dansk (Danish)
Deutsch (German)
Español - España (Spanish - Spain)
Español - Latinoamérica (Spanish - Latin America)
Ελληνικά (Greek)
Français (French)
Italiano (Italian)
Bahasa Indonesia (Indonesian)
Magyar (Hungarian)
Nederlands (Dutch)
Norsk (Norwegian)
Polski (Polish)
Português (Portuguese - Portugal)
Português - Brasil (Portuguese - Brazil)
Română (Romanian)
Русский (Russian)
Suomi (Finnish)
Svenska (Swedish)
Türkçe (Turkish)
Tiếng Việt (Vietnamese)
Українська (Ukrainian)
Report a translation problem
W miastach nie segregujesz śmieci tylko wszytko do mixed waste i do spalarni śmieci, tam masz dump podłączony jednokierunkowym factory connection do spalarni i tam gromadzisz śmieci do spalenia. Masz też drugi śmietnik podpięty jednokierunkowym factory connection gdzie spalone resztki są gromadzone. Tam będziesz miał dużo popiłu oraz takie gówienka jak construction waste i metal scrap - te się nie spalą. Wywozisz za granicę pociągiem i jeszcze dostaniesz trochę kasy.
A przy kopalniach i hutach robisz dodatkowo segregację metal scrap i construction waste i ogarniasz je lokalnie tj zamieniasz construcion waste w gravel a metal scrap w stal. Proste jak budowa cepa. Używaj polskiego forum jak piszesz po polsku.
Dzięki za pomoc ;-) a saplarni to chyba mam z 20 haha i bede już pisał n ap polskim forum po polsku ;-) Dzieki jeszcze raz
Moje 37k daje radę z jedną spalarnią działającą na pół gwizdka i bez pociągów. 20 spalarni na 100k brzmi jak ostre przegięcie. One mają dużą przepustowość, tylko trzeba im wsad i popioły szybko przerzucać by paliły cały czas.
przed spalarnią i przed selekcją odpadów stawiam ogromne wysypisko śmieci.
Dzięki temu spalarnia sobie wciąga odpady z wysypiska śmieci.
Polecam dużo spalarnię i do tego dodawać zawsze wysypisko z chwytakiem. Ja stosuję dwie opcję, opcja pierwsza, spalarnia i chwytak, do chwytaka jeżdżą tylko śmieciarki, zostawiają śmieci, a z samej spalarni popiół zabierają śmieciarki z kontenerem i jadą na granicę, nie korkuje się i działa wszystko płynnie.
Jest też opcja tylko wysypiska z chwytakiem z torami, wtedy pociąg może bezpośrednio zbierać śmieci z chwytaka, bez spalarni, czyli śmieciarki, zwożą śmieci do chwytaka i zabiera je pociąg, to jest najprostsze rozwiązanie jak dla mnie,
Można też robić, spalarnia z chwytakiem, czyli opcja 1, a następnie popiół można zwozić na chwytak z torami i pociąg będzie zabierał popiół na granicę.
Im więcej ludzi, tym więcej też trzeba taki kombinacji budować i dawaj dużo budynków utrzymania, jeśli masz ich 10 i wszystkie mają zakupione śmieciarki na maksa, i żadnej nie widzisz z budynku, albo są na zasadzie wróci i za chwilę znów jedzie, to oznacza, że musisz wybudować kolejny budynek utrzymania infrastruktury i dać na maksa śmieciarki.
Ja na segregacja na razie się nie bawię.
- przy planowaniu sieci wywozu śmieci trzeba pamiętać aby śmieciarka miała jak najkrótszą drogę pomiędzy baza>zbiorczy śmietnik>>transfer śmieci.
- im mniej smieciarek, tym lepiej, im mniej miejsc, do których śmieciarka musi pojechać, tym lepiej. Jak będzie 15 śmieciarek i 15 śmietników, to każdy śmietnik wyśle sygnał osobny do wolnej śmieciarki w bazie lub po wyładunku w transferze śmieci i każda pojedzie zabrać odrobinę śmieci i do transferu, bo śmietniki zastrzeżone już dla innych, co przez pół mapy tras będą do nich jechać.
- Trzy śmieciarki plus jedna ze skipem i kilka zbiorczych śmietników, żeby nie musiały jechać do każdego budynku osobno, transfer śmieci gdzieś blisko, do ktôrego wywożą śmieciarki z bazy, a z ktôrego potem osobno dużymi skipami biuro transferu wywozi do spalarni, na granicę, do segregacji i dalszego śmieci procesowania, dają radę w około 5500 ludzi osiedlu. Na razie z powodzeniem spalam wszystko w jednej spalarni, a do tego dochodzi jeszcze MNÓSTWO śmieci z przemysłu różnorakiego. Kopalnia, elektrownia węglowa, rafineria, fabryka żywności, ubrania i materiał na ubrania, i drobniejszy dla biur budowy, tartaki itd. - to wszystko przy dobrym rozplanowaniu obsługuje około sześciu śmieciar ze skipami w przemyśle i te trzy plus jedna na osiedle.
W zależności od tego jak daleko jest potem cel dla biura dystrybucji, trzeba odpowiednio dużo skipów, żeby nadążyły.
- zauważyłem, że jak się ustawi segregację w małych śmietnikach na osiedlu to też śmieciarki wożą po odrobinie. Mam wszystko ustawione na mix tylko hazardous śmieci przy szpitalu mam osobny jakiś śmietnik zaznaczony jeden albo dwa w zbiorczym.
- wszystkie te zasady tyczą się też przemysłowych lokacji z tym, że najczęściej ustawiamy skipy zbiorcze i tu ma większy sens segregacja już, wydaje mi się.
Spalarnia, segregacja wstępna, odpady budowlane na żwir, fabryki ubrań i sukna, mała fabryka żarcia, oczyszczalnia wody - to wszystko ogarnia mi JEDNA śmieciarka ze skipem, która wozi wszystko sama do spalarni. Oczywiście, wymienionr budynki są blisko siebie.
Kopalnie, rafinerię węgla, fabrykę cegieł i elektrownie węglową ogarniają cztery śmieciarki ze skipem ale na styk no i mnóstwo skipów z biura dystrybujcji wozi do spalarni z transferu.
- ważne!! Śmieciarka po opróżnieniu śmietnika ZAWSZE jedzie automatyczni od razu do miejsca zrzutu śmieci (np. transfer albo wysypisko) i dopiero NA SKRZYŻOWANIU DRÓG najbliższym "szuka" kolejnego śmietnika gotowego do opróżnienia,(który może być zarezerwowany przez śmieciarkę sto kilometrów dalej jeśli źle zaplanowane) jeśli ma miejsce. Ścieżki ze ścieżkami czy drogami nie działają jako skrzyżowania.