Crusader Kings III

Crusader Kings III

Multilingual Education
Kaspy 20 Dec, 2024 @ 2:34am
Polish translation
l_polish:
multie_select_languages_title: "Wybierz języki edukacji $multie_court_or_camp_capital$"
multie_select_languages_desc_brief: "Dzieci w twoim $multie_court_or_camp$ mogą być wychowywane wielojęzycznie, pozwalając im na naukę kilku języków w miarę dorastania."
multie_select_languages_desc: "Dzieci w twoim $multie_court_or_camp$ mogą być wychowywane wielojęzycznie, pozwalając im na naukę aż trzech języków mówionych w $multie_court_or_camp$, a być może osiągnąć biegłość do 6. roku życia. Wybierz sposób edukacji i języki w pożądanej kolejności priorytetów."
multie_select_languages_tt: "#T $multie_select_languages_title$#! \n$multie_select_languages_desc_brief$ \n\n [GetScriptedGui('multie_open_window_sgui').BuildTooltip(GuiScope.SetRoot(GetPlayer.MakeScope).End)]"

multie_mode_passive: "@stress_loss_icon! Nauka bierna"
multie_mode_passive_tt: "Zachęć swoich $multie_courtiers_or_followers$, aby mówili wokół dzieci w różnych językach, licząc na to, że maluchy same opanują mowę. Tylko zdolne dzieci na pewno opanują wszystko, co oferuje $multie_court_or_camp$."
multie_mode_active: "@stress_icon! Nauka aktywna"
multie_mode_active_tt: "Zachęć swoich $multie_courtiers_or_followers$ do uważania na słowa i języki wokół maluchów, a także zorganizuj formalne sesje opowiadania historii. Nie ma miejsca na porażkę, ale ten program to inwestycja ich energii."

multie_header_lang_1: "Język podstawowy"
multie_header_lang_2: "Język dodatkowy"
multie_header_lang_3: "Język trzeci"

multie_no_more_languages: "W $multie_court_or_camp$ nie mówi się już w żadnym innym języku."
multie_speakers: "Obecni mówcy"
multie_no_more_speakers: "W $multie_court_or_camp$ nie ma już mówców tego języka."
multie_effect_header: "[GetPlayer.MakeScope.Char.Custom('multie_get_effect_header')]"
multie_effect_header_123: "Dzieci w twoim $multie_court_or_camp$ będą wychowywane w #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_1').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#!, #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_2').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#! i #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_3').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#!."
multie_effect_header_12: "Dzieci w twoim $multie_court_or_camp$ będą wychowywane w #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_1').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#! i #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_2').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#!."
multie_effect_header_13: "Dzieci w twoim $multie_court_or_camp$ będą wychowywane w #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_1').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#! i #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_3').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#!."
multie_effect_header_23: "Dzieci w twoim $multie_court_or_camp$ będą wychowywane w #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_2').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#! i #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_3').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#!."
multie_effect_header_1: "Dzieci w twoim $multie_court_or_camp$ będą wychowywane w #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_1').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#!."
multie_effect_header_2: "Dzieci w twoim $multie_court_or_camp$ będą wychowywane w #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_2').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#!."
multie_effect_header_3: "Dzieci w twoim $multie_court_or_camp$ będą wychowywane w #high [GetPlayer.MakeScope.Var('multie_lang_3').Culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]#!."
multie_effect_header_none: "Dzieci w twoim $multie_court_or_camp$ będą wychowywane wyłącznie w języku ojczystym!"

multie_effect_desc_passive: "Czy zdobędą pełną biegłość w tych językach zależy przede wszystkim od ilości i jakości obecnych mówców w twoim $multie_court_or_camp$, ale także od ich własnych talentów."
multie_effect_desc_active: "Biegłość jest gwarantowana, ale jak dużo stresu doświadczą, ucząc się tych języków, zależy od ich talentów i [zdolności|E] twojego [GetCourtPositionType('court_tutor_court_position').GetName()], jeśli takowego posiadasz."
multie_btn_confirm: "Potwierdź"
multie_btn_cancel: "Anuluj"

multie.11.t: "Monolog"
multie.11.desc.1: "Przez całe moje życie niektórzy ludzie byli przeciwko mnie bez powodu. Nigdy nie wyrażają się jasno, używają dziwnych słów i układają je w krzywy sposób. Po latach ktoś powiedział mi, że po prostu mówią w innym języku, konkretnie '[failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip]', i liczyli, że to na mnie przekaże; ale dlaczego miałbym chcieć zachowywać się tak i nie być zrozumiany?"
multie.11.desc.2: "Przez całe moje życie niektórzy ludzie byli przeciwko mnie bez powodu. Nigdy nie wyrażają się jasno, używają dziwnych słów i układają je w krzywy sposób. Po latach ktoś powiedział mi, że po prostu mówią w innym języku, konkretnie '[failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip]' i '[failed_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip]', i liczyli, że to na mnie przekaże; ale dlaczego miałbym chcieć zachowywać się tak i nie być zrozumiany?"
multie.11.desc.3: "Przez całe moje życie niektórzy ludzie byli przeciwko mnie bez powodu. Nigdy nie wyrażają się jasno, używają dziwnych słów i układają je w krzywy sposób. Po latach ktoś powiedział mi, że po prostu mówią w innym języku, konkretnie '[failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip]', '[failed_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip]' i coś zwanego '[failed_lang_3.GetLanguage.GetNameNoTooltip]'. Liczyli, że to na mnie przekaże; ale dlaczego miałbym chcieć zachowywać się tak i nie być zrozumiany?"

multie.20.t: "Urodzony poliglota"
multie.20.desc.2: "Niektóre dzieci za zamkiem chcą wiedzieć, jak mogę mówić w tych dziwnych językach jednocześnie - ale prawda jest taka, że nie wiem, jak ktoś mógłby #EMP nie#! nauczyć się [known_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip] i [known_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip]: robiłem to przez całe życie. Potrafią grać w klasy, ale dlaczego mogą mówić tylko w jeden sposób?"
multie.20.desc.3: "Niektóre dzieci za zamkiem chcą wiedzieć, jak mogę mówić w tych dziwnych językach jednocześnie - ale prawda jest taka, że nie wiem, jak ktoś mógłby #EMP nie#! nauczyć się [known_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip], [known_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip] i [known_lang_3.GetLanguage.GetNameNoTooltip]: robiłem to przez całe życie. Potrafią grać w klasy, ale dlaczego mogą mówić tylko w jeden sposób?"
multie.20.a: "Może po prostu jestem od nich lepszy?"

multie.21.t: "Podwójny [failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip]"
multie.21.desc: "Dorosłym podoba się sposób, w jaki wymawiam słowa w [known_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip] i [known_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip], ale ciągle narzekają na mój [failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip]. Wyraźnie mówię go z silnym akcentem [known_lang_1.GetNameNoTooltip] i z miliardem slangowych słów, których nie rozumieją. Jeśli nie mogę przestrzegać tych cennych zasad gramatycznych, to w ogóle nie mam mówić w tym języku!"
multie.21.a: "Niech to! I tak nie ufam tym [failed_lang_1.GetCollectiveNounNoTooltip]!"

multie.22.t: "Nadmiar leksykalny"
multie.22.desc: "Tyle języków w moim domu, tyle w mojej głowie. Dorosłym mówię, że używam słów w języku [known_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip] w zdaniach w [known_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip], a moje [failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip] i [failed_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip] będą zrozumiane tylko w chlewisku! Po co w ogóle z nimi rozmawiam wokół tych wariatów!?"
multie.22.a: "Po co mówić dużo, skoro można mówić mało?"

multie.opt.active: "Muszę ciężko się uczyć, aby spełnić oczekiwania $multie_court_or_camp$."

multie_notify_host.title: "Edukacja wielojęzyczna"
multie_notify_host.known.1: "[kid.GetFullName] opuszcza niemowlęctwo znając tylko język [known_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip]."
multie_notify_host.known.2: "[kid.GetFullName] opuszcza niemowlęctwo znając biegle języki [known_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip] i [known_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip]."
multie_notify_host.known.3: "[kid.GetFullName] opuszcza niemowlęctwo znając biegle języki [known_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip], [known_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip] i [known_lang_3.GetLanguage.GetNameNoTooltip]."
multie_notify_host.failed.1: "[kid.GetSheHe|U] nie nauczył się języka [failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip] w sposób naturalny; [kid.GetSheHe] będzie musiał być w tym języku nauczony."
multie_notify_host.failed.2: "[kid.GetSheHe|U] nie nauczył się języków [failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip] ani [failed_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip]; [kid.GetSheHe] będzie musiał być w tych językach nauczony."
multie_notify_host.failed.3: "[kid.GetSheHe|U] nie nauczył się języków [failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip], [failed_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip] ani [failed_lang_3.GetLanguage.GetNameNoTooltip]; [kid.GetSheHe] będzie musiał być w tych językach nauczony."
multie_notify_host.failed.active.1: "[kid.GetSheHe|U] nie nauczył się języka [failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip] w sposób naturalny, więc będzie musiał być w tym języku nauczony."
multie_notify_host.failed.active.2: "[kid.GetSheHe|U] nie nauczył się języków [failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip] ani [failed_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip] w sposób naturalny, więc będzie musiał być w tych językach nauczony."
multie_notify_host.failed.active.3: "[kid.GetSheHe|U] nie nauczył się języków [failed_lang_1.GetLanguage.GetNameNoTooltip], [failed_lang_2.GetLanguage.GetNameNoTooltip] ani [failed_lang_3.GetLanguage.GetNameNoTooltip] w sposób naturalny, więc będzie musiał być w tych językach nauczony."
multie_no_speakers_for_lang_action: "$multie_court_or_camp_capital$ Edukacja Językowa Bez Mówców"
multie_no_speakers_for_lang_action_label: "Nikt w $multie_court_or_camp$ nie potrafi mówić w języku [culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip]"
multie_no_speakers_for_lang_action_desc: "Zadeklarowałeś, że dzieci w twoim $multie_court_or_camp$ mają być wychowywane w [culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip], ale nie ma już mówców tego języka, którzy mogliby ich nauczyć. Zaproś nowych $multie_courtiers_or_followers$, którzy mówią w [culture.GetLanguage.GetNameNoTooltip], lub wybierz inny język."
multie_no_speakers_for_lang_action_click: ""

multie_camp_purpose_explorers_or_scholars_tt: "Twoim $camp_purpose$ musi być [GetLaw('camp_purpose_scholars').GetName] lub [GetLaw('camp_purpose_explorers').GetName]"
multie_court_or_camp: "[Select_CString(IsLandlessAdventurer(GetPlayer), 'obozie', 'dworze')]"
multie_court_or_camp_capital: "[Select_CString(IsLandlessAdventurer(GetPlayer), 'Obozie', 'Dworze')]"
multie_courtiere_or_follower: "[Select_CString(IsLandlessAdventurer(GetPlayer), 'podopiecznego', 'dworzanina')]"
multie_courtiers_or_followers: "[Select_CString(IsLandlessAdventurer(GetPlayer), 'podopiecznych', 'dworzan')]"
< >
Showing 1-1 of 1 comments
KeizerHarm  [developer] 2 Mar @ 6:33am 
I have implemented this, thank you very much!
< >
Showing 1-1 of 1 comments
Per page: 1530 50