Original War

Original War

Sand of Siberia
ARES 8 misja - dwa problemy (8th Mission - two issues)
(just in case will write this post in two langauges, English down below)

Obecnie walczę z ósmą misją (ucieczka z obozu). Zebrałem wszystkich ludzi, odpalił się dialog o zarekwirowanych ładunkach wybuchowych, odwiedziłem warsztat z Kaią i wysłuchałem krótkiego dialogu, ale mimo to nie mogę wysadzić arabskiego laboratorium, bez względu na to czy podejdę do niego razem Kaią i innymi towarzyszami.

(wszystkie inne misje poboczne wykonałem)

Drugi problem jest o wiele poważniejszy - nie potrafię przeprowadzić ucieczki. Oba wyjścia na zachodzie są solidnie obstawione i nie da się obok nich przekraść, a więc wraz z alarmem dochodzi do prawdziwej rzezi. Próbowałem wyposażyć kogo się da w uzbrojenie (zbrojownia nie ma jednak tyle broni,żeby każdy ją otrzymał), próbowałem nawet z kradzieżą pojazdów na wschodzie, ale tu jest jeszcze gorzej, bo trzeba się przebijać przez dodatkowe linie obrony.

Czy jest jakiś sposób na ten moment misji?

(English: Hi, I have two problems with 8th mission in ARES campaign. First one - destroying arabian lab. I have made all other sub-quests, gathered all men, also went through the dialogue about stolen remotes charges, which were transferred to russian workshop, where I went with Kaia, heard the dialogue witth russian mechanics... And I still can't destroy the lab, even when I go there with Kaia and other team members.

Second problem is much more serious - I have all men, but I can't make escape efficient.There are two exits on West and both are extremely well guarded (turrets, guards etc). I tried just go through it, but it's a massacre. I tried also with arming everyone I could in armory on south (but not everyone can get guns), it didn't help. As well as trying to capture empty russian vehicles on east (this is even worse, as I have additional lines of defense to go through).

What is the way to escape without casulties?
< >
Showing 1-2 of 2 comments
$ierpek  [developer] 23 Jun @ 12:57pm 
Nie wiem na jakim momencie zakończyłeś quest z ładunkami wybuchowymi ale całość wygląda następująco:
- musisz odnaleźć Kaję (Heike musi z nią porozmawiać)
- wtedy dowiemy się że Kaja schowała ładunki wybuchowe w zbrojowni
- idziemy obiema (Heike + Kaia) w okolicę wskazanej zbrojowni
- odpali się dialog Rosjan że zarekwirowali ładunki
- kierujemy się do fabryki/warsztatu - Kaja musi porozmawiać z ekipą w środku
- z dialogów dowiemy się gdzie trzymane są ładunki (skład w prawym górnym rogu)
- idziemy tam Kają i wchodzimy do środka, po chwili powinniśmy zobaczyć opis:
"
Zdobyłeś materiały wybuchowe. Możesz podłożyć je pod kluczowe budynki aby wysadzić je w momencie ucieczki (magazyny, elektrownie, koszary). Podejdź pod zaznaczone na mapie budynki aby umieścić materiały wybuchowe.
"

Dopiero od tej pory możemy podkładać ładunki - wystarczy że Heike (lub ktoś z jej drużyny) podejdzie pod oznaczony budynek (każdy budynek pod którym możemy położyć ładunki będzie oznaczony napisem "Cel do wysadzenia".

Podkładaniu towarzyszy specyficzny dźwięk oraz znikający napis z budynku.

Gdy podłożymy kilka ładunków, możemy uciekać na zachód. Kierujemy się na lewo, starając się unikać wykrycia jak najdłużej. W pewnym momencie zostanie ogłoszony alarm. Tutaj kluczowe jest ile ładunków podłożyliśmy wcześniej. Każdy podłożony ładunek zwiększa czas o dodatkowe 5 sekund, zanim zacznie nas gonić pościg.

Zgodnie z dialogami, detonacja ma spowodować chaos w szeregach garnizonu, a my mamy to wykorzystać aby uciec. Po wyjściu z bazy kierujemy się na lewo i eliminujemy napotkanych Rosjan w lesie - ważne jest aby przynajmniej kilka osób było wyposażonych w broń.

Daj znać czy udało Ci się ukończyć misję z wszystkimi medalami.
MartiusR 23 Jun @ 1:08pm 
Tak, udało mi się :) Z jakiegoś powodu w tamtym zapisanym stanie gry nie uruchamiał się dialog przy drugim (nierozbudowanym) warsztacie. Ale wczytałem dużo wcześniejszy stan gry i wykonałem wszystkie czynności związane z warsztatami zanim poszedłem do zbrojowni uzbroić ludzi (i Kaję w karabin snajperski). Wygląda na to, że po uzbrojeniu Kai nie chciał się odpalić drugi dialog (nawet kiedy podprowadziłem ją do miejsca, gdzie zgodnie ze wskazówką miała zostawić broń na chwilę - nie działało).

A potem po zasadzeniu ładunków faktycznie całość stała się możłiwa do przejścia :)

Dzięki wielkie!
< >
Showing 1-2 of 2 comments
Per page: 1530 50