Hearts of Iron IV

Hearts of Iron IV

Poland+
Dziurkacz  [developer] 1 Jan, 2017 @ 8:30am
Pomysły (PL)
Piszcie proszę co waszym zdaniem mogłoby uczynic ten mod lepszym
< >
Showing 1-15 of 318 comments
Fanatyk_Karotki 1 Jan, 2017 @ 12:13pm 
Witam. Moje pomysły to może:
- Nastawienie daty rozpoczęcia gry na rok 35 zaraz przed śmiercią Marszałka Piłsudskiego. Wyskakiwał by event śmierć Marszałka lub coś w stylu Marszałek żyje dalej i mamy dodatkowe busty i Józef Piłsudski nie znika z Sztabu ani z listy ministrów itd.
- Powiększenie ilości dywizji wojska Polskiego na start gry
- Nowi ministrowie szefowie sztabu, teoretycy i dowódcy w rządzie jak Eugeniusz Kwiatkowski, Janusz Jędrzejewicz czy Wacław Stachiewicz jako Szef Sztabu
- Twierdza Kępa Oksywska, Modlin i Brześć
- Nowi Generałowie jak Kutrzeba, Sosnkowski, Rómmel, Maczek, Skierski, Bór Komorowski, Thomme, Szyling itd. Rzydz-Śmigły jako Marszałek Polski
- Władysław Sikorski, Władysław Bortnowski i Stanisław Kopański Zdegradowani
- Pierwsza technologia czołgowa odkryta przez Polskę.
- Choć jedna czy dwie dywizje Pancerne w roku 1936
- Cele związane z Kultem Marszałka
- Nowe Cele związane tak że z przystąpieniem do Aliantów
- Wszystkie Niszczyciele i Okręty Podwodne Polskie z okresu 1939 w porcie w Gdyni. Admirał Unrug
To moje propozycje.
Po za tym mod bardzo fajny a po za tym szczęśliwego nowego roku
Fanatyk_Karotki 1 Jan, 2017 @ 12:23pm 
Dmowski i Pisaecki pozamieniani miejscami
PlagueOverlord 1 Jan, 2017 @ 12:39pm 
Mam kilka pomysłów:
- Idea przywrócenia Skrzydlatej Husarii
- Wysunięcie żądań do Śląska od Niemców (bądź wymianą za Gdańsk)
- W drzewku Międzymorza umożliwić dołączenie do niego następujących państw: Węgier, Jugosławi, Rumunii, Czechosłowacji, Bułgarii, Finlandii oraz Grecję (ew. dodatkowo Austrii, żeby odciągnąć ich od Niemiec)
- Event związany z Rzezią Wołyńską oraz Katyńską
- Wydarzenia związane z propagandą anty-hitlerowską i anty-komunistyczną
- Może jeszcze event związany z Japonią
Na razie to tyle z moich propozycji.
Dziurkacz  [developer] 1 Jan, 2017 @ 1:54pm 
Więc tak. Ja na pierwszą aktualizacje planowalem stworzenie Wolnego Miasta Gdańsk ( byłoby ono marionetką Polski, a idąc na sojusz z niemcami oddawało by się go razem z kłajpedą niemcom), mysle że tą 1 technologie czołgów bo to faktycznie powinno być. Dodałbym też miasto Gdynia z portem i flotą oraz prawdopodobnie jakiś rodzaj narodowej idei bezpośrednio związanej z marszalkiem. Zmiany daty początkowej wolalbym nie przeprowadzać bo kłuci sie z ideą stojącą za tym modem. Nie chcę wywracać gry do góry nogami a jedynie ją wzbogacać. Chciałbym także zahować oryginalną stylistykę gry.
Last edited by Dziurkacz; 1 Jan, 2017 @ 1:57pm
Fanatyk_Karotki 1 Jan, 2017 @ 2:12pm 
Okej. Jest to zrozumiałe. A coś z dowódcami lub politykami? Poprostu nie moge patrzeć na tego Księcia Terroru w naszym państwie
Dziurkacz  [developer] 1 Jan, 2017 @ 2:42pm 
Coś się wymyśli. Tylko nie od razu. Na razie myslałem jeszcze, żeby się dogadać z twórcą moda Międzymorze Extended i może zaczerpnąć część kontentu.
PlagueOverlord 1 Jan, 2017 @ 2:45pm 
Możesz też spróbować dogadać się twórcą moda Poland Overhaul.
Dziurkacz  [developer] 1 Jan, 2017 @ 2:46pm 
Z nim to już gadałem pracuję zresztą nad spolszczeniem do tego moda, tyle że tłumaczenie utkneło bo pisałem ten mod właśnie. Ale rozważę tą opcje.
Fanatyk_Karotki 2 Jan, 2017 @ 3:53am 
Pomyślałem jeszcze że powinny być tak że nowe opcje i idee związane z dołączeniem do Aliantów. Natomiast Francja i Wielka Brytania powinna mieć akcje związane z powstaniem przynajmniej 5 polskich dywizji na zachodzie po upadku Polski
Zipero 2 Jan, 2017 @ 5:17am 
Jeśli możesz i uważasz to za słuszne to dodaj realne surowce do naszego śląska (okolice Krakowa) bo o ile dobrze pamiętam z geografi i histori to akurat na śląsku to Polacy mieli więcej surowćów od niemców i to znacząco więcej. To mam za złe u twórców gry, żeby nie zachwiać balansu gry to zagniemy historie i damy Polsce śladowe ilości wszystkiego, będzie fajnie.
Last edited by Zipero; 2 Jan, 2017 @ 5:18am
Merqq 2 Jan, 2017 @ 6:04am 
Nie ograłem jeszcze tego moda ale śledzę prace. Jeżeli coś z wymienionego pojawia się w modzie to przepraszam, wybaczcie.

Jednak z obserwacji i grania na innych modach o Polsce, tych na steam nieobecnych:
(linki do podglądu zmian, grafik, inspiracji, w żadnym wypadku nie reklamuje)
Poland Stronk -> http://www.moddb.com/mods/poland-stronk
improvment Poland -> http://www.moddb.com/mods/improvement-poland-mod

Brakuje mi połączenia twojego moda i tych powyższych w jedną, usprawnianą i spójną całość. :)

Rozważ:
- Kult Marszałka jako wzmocnienie jedności narodowej i (może) rozwinięcie jej stronę wzmocnienia BBWR albo wsparci armii na zasadzie przyrostu doświadczenia?
(Mi szczególnie w początkowej fazie gry brakuje tego doświadczenia do usprawniania dywizji)
- Rozważyć dodanie koncepcji Monarchistycznych, Imperialistycznych w Polsce jako alternatywy rządów.
- Może dodać doktrynę "Polski Kolonializm" i wtedy Polska kolonizuje Madagaskar?
(Francja chciała przekazać ten teren Polsce ale wybuchła wojna)
- doktryna Rozwój Polskiego Przemysłu Naftowego również przed wojną mieliśmy ogromny potencjał ku temu.
- W opcji Międzymorza powinno być wyzwolenie Białorusi, Ukrainy jako państw sprzymierzonych jednak jakieś dywizje powinny wówczas ukraińskie/białoruskie powinny wesprzeć Polaków -> nie mam pojęcia czy to możliwe na silniku gry.
- Surowce w Polce to kpina...
- Ultimatum dla Litwy i Czechosłowacji. Roszczenia do Zaolzia oraz roszczenia do części terytorium Litwy od początku gry.

PS: Wytłumaczy mi jaki sens ma dodawanie wolnego miasta Gdańsk? wg. mnie powinna być opcja wyzwolenia/utworzenia takiego. Przed wojną była tam obsada wojskowa Polaków, fizycznie/militarnie była to Polska, w teorii wolne miasto.
Ewentualnie można utrudnić sytuację dodając ten region i "państwo" jako marionetkę Polski z gwarancją niepodległości od Polski, Niemiec, Anglii i Francji. Oczywiście Niemcy i Polacy od początku posiadają roszczenia do tego terenu.
Dziurkacz  [developer] 2 Jan, 2017 @ 6:38am 
Drzewko aliantów jest już w planach, natomiast surowce na sląsku to świetny pomysł i z radością go zaimplementuje w najbliższą aktualizacje. Podobnie bedzie z rozwojem przemyslu naftowego. Bedzie on osobnym celem narodowym. Polski kolonializm bedzie prawdopodobne dodany w przyszlosci razem z rozwinieci drzewka aliantów. Kult marszalka tez jest jak juz mówiłem w planach na najbliższą aktualizacje. Co do Wolnego Miasta Gdanska to zostanie chyba jedynie oddzielnym regionem pod kontrolą polski ale nie jest to przesądzone.
Last edited by Dziurkacz; 2 Jan, 2017 @ 6:44am
Dziurkacz  [developer] 2 Jan, 2017 @ 5:12pm 
Aktualizacja 1.1 już dostępna a w niej:

-Nowy cel narodowy: Szyby imienia Łukasiewicza (zapewniający dodatkową ropę)
-Gdańsk osobnym regionem, dotychczasowy Gdańsk przmianowany na Gdynię
-Nowa idea narodowa Kult Marszałka przyznawana za pierwszy polityczny cel narodowy
-Zwiększone surowce z Krakowa (Śląska) na start
-Pierwsza technologia czołgów lekkich wynaleziona od początku gry

Życzę dobrej zabawy! :)
PlagueOverlord 3 Jan, 2017 @ 6:57am 
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy będzie działało z osiągnięciami albo przynajmniej żeby z nimi działało?
nowość polecam
-dodajcie opcje w drzewku która po zbadaniu pozwoli zdobyć kolonie np cześć terytorum francji w afryce za np. gwarancje wsparcia w razie wojny lub oddanie czegoś (plis) zawsze chciałem taką opcje (:
-(i z terytorum ukrainy w polsce zabrać opcje oddania (wyzwolenia) bo to nie jest terytorum ukrainy)
- w 36 tks i ursus A już powinen być odblokowany a w 39 7 tp
-cel zablokowania handlu z wrogami ojczyzny który zależności czy w drzewku niemiec sovietów aliantów dawał by jakeś nerfy wrogom ale za to odbierał możliwość handlu z nimi i psuł relacje
-dodać cel nóż w pierś francji który by powodował pakt o wspulnym uderzenu z niemcami na francje
- dewizjon 303 jako cel który by zbustował prace nad doktryną powietrzną o 100 % lub 50%
-dodac nowe cele u nimców od celu (bliskie stosunki z Polska) dodać nowe np rezygnacja z gdyni i gdańska lub wspólny atak na ZSRR
-dodać ivent o złotym pociągu gdzie bedziemy mogli go zabrać dla siebie lub oddać niemcom dla beki XD (: morze byc i cel złoty pociąg ale ja wolisz :D
Last edited by ✮✮ [G.I.Z] Xdriw ツ ✮✮; 3 Jan, 2017 @ 2:24pm
< >
Showing 1-15 of 318 comments
Per page: 1530 50